Wednesday, September 23, 2009

Στον Βορρά ΙΙ

Το Ulvik είναι μικρό και έρημο. Η μόνη ένδειξη από πολλούς μαζεμένους ανθρώπους εκεί, είναι τα σκόρπια μνήματα γύρω από την εκκλησία. Ωστόσο, είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια στο παζλ αυτής της χώρας.

IMGP3687

Γύρω από το φιορδ, εκτείνεται το δάσος, που πάει και πάει, και περνάει δίπλα στη Σουηδία, και συνεχίζει ως τη Φινλανδία και πάει ακόμα πιο βαθιά ως τη Σιβηρία και θα μπορούσες να χαθείς σε αυτό το δάσος και εκατό άνθρωποι να σε ψάχνουν για εβδομάδες χωρίς καμία πιθανότητα να σε βρουν, και στο κάτω κάτω γιατί να είναι δα και τόσο άσχημα να χαθείς εδώ;

IMGP3677

IMGP3695

Στο Balestrand, στο Solvorno, στο Lærdalsøyri και το Undredal, οι άνθρωποι έχτισαν τα σπίτια τους και τις ζωές τους χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία της φύσης, έτσι ώστε οι θεοί να συνεχίσουν να τους χαμογελούν.

Στο Bergen, πίσω από το ιστορικό του κέντρο, που απολαμβάνει της προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κρύβονται παρέες - παρέες, και με ένα μπουκάλι στο χέρι, τα ρεμάλια του τεράστιου αυτού λιμανιού. Εκεί, ανάμεσά τους και ο πιο υπέροχα αλητήριος ντετέκτιβ, Βαργκ Βέουμ.

IMGP3767

IMGP3776

IMGP3809

Στη Νορβηγία, είδα αντανακλάσεις της δικής μου περίπτωσης. Ένιωσα ότι θα μπορούσα να αναμείξω το αίμα μου με τη μοίρα και να δεχτώ ό,τι μου στείλει με ανοιχτές αγκάλες. Ένιωσα το βάρος του υγρού ουρανού να με πιέζει στο στήθος και να αντιλαμβάνομαι ότι έχω έντονη μέσα μου την ανάγκη για ομορφιά. Ανάγκη που θα μείνει ανικανοποίητη για να μου ανοίξει τρυπούλες, ποντικάκι που απολαμβάνει το τουλουμοτύρι του.

IMGP3706

Μακάρι να μην ήταν αλήθεια, αλλά σε σχέση με τους Νορβηγούς, είμαστε ψωραλαία τρωκτικά, που πλατσουρίζουν στις λάσπες καθώς κυλούν από τα καμένα μας δάση. Και μόνο μια νορβηγική εικόνα θυμίζει κάτι από Ελλάδα.

munch_scream2

Edvard Munch, Η Κραυγή

3 comments:

Moonlight said...

Ότι και να είχες γράψει πιο πάνω, και μόνο για το τελευταίο πράγμα με την Κραυγή θα ξεκινούσα να σε διαβάζω, πάλι. Φρικιαστικά αηδιαστική και τρομακτική η κατάντια μιας χώρας σαν την Ελλάδα. Κρίμα που είναι στα χέρια μας αυτό το μέρος. Δεν μας αξίζει.

Anonymous said...

Υπέροχες φώτο, συγχαρητήρια στον φωτογράφο!

KitsosMitsos said...

Λίγες μέρες πριν γύρισα από εκεί. Δεν περιγράφω άλλο που λένε!