Wednesday, October 14, 2009

Στάσου πλάι μου

Ο Mark Johnson δεν είναι ο τύπος που θα συναντήσεις πίσω από ένα γραφείο, και υποψιάζομαι ότι δεν πρέπει να είναι και ο τύπος του πολυκαταστήματος και του μουλτιπλέξ. Είναι σίγουρα τύπος που ξέρει από μουσική, ενώ πάλι, δεν θα τον έλεγες άνθρωπο κλεισμένο στον εαυτό του.

Πριν από εφτά χρόνια κει που σκάλιζε τα σιντάκια του, στερεωμένα κόντρα σε έναν τοίχο σκεπασμένο με τον παγκόσμιο χάρτη σκέφτηκε να κάνει αυτό που αργότερα έγινε μια πρωτοβουλία με τεράστια επιτυχία: να γυρίσει μια ταινία φέρνοντας μαζί μουσικούς από όλο τον κόσμο – τραγουδιστές των μπλουζ στην αναμοδαρμένη Ορλεάνη, ορχήστρες δωματίου στη Μόσχα, εκκλησιαστικές χορωδίες της Νοτίου Αφρικής – για να συνεργαστούν πάνω σε παλιά αλλά και καινούργια κομμάτια, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί μια νέα, βαθύτερη κατανόηση της παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης . Σε μια προσπάθεια ο ένας να εμπνευστεί από τον άλλον και όλοι να ενωθούν σαν μία ανθρώπινη φυλή, και όλα τούτα μέσα από τη μουσική. Άκου κάτι προβλήματα που είχε ο άνθρωπος …..

Το πρότζεκτ, Playing for Change, ξεκίνησε από τους δρόμους της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, όπου ο Mark με την παλιοπαρέα του ηχογράφησαν έναν μουσικό του δρόμου στο τραγούδι Stand by me. Στη συνέχεια πιάσανε να γυρίσουνε την υφήλιο – παλιοζωή – δημιουργώντας ένα μιξάρισμα όπου οι απανταχού μουσικοί παίζουν όλοι μαζί. Πολλές φορές έκαναν ηχογραφήσεις με τον εξοπλισμό να δουλεύει στη μπαταρία και στο τελικό αποτέλεσμα, οι άσημοι, άγνωστοι μεταξύ τους καλλιτέχνες έκαναν δεύτερη φωνή σε μια πρώτη φωνή στην άλλη άκρη του κόσμου, βάζοντας στο παιχνίδι ακόμα και όργανα ιδίας εμπνεύσεως και κατασκευής.

Ψιλά γράμματα – θα πεις – σε ένα χοντροκομμένο και άσχημο κόσμο. Ο Mark όμως επιμένει: Ως άνθρωποι ερχόμαστε κοντά στη γέννηση, και ερχόμαστε κοντά και στον θάνατο, τώρα το τι θα μας φέρει κοντά στο ενδιάμεσο, είναι δική μας υπόθεση. Α ρε, Mark, πόσο σε νιώθω…..


3 comments:

Moonlight said...

δεν μας γράφεις πια...τι έγινε;;;;;

Maria@Intrip said...

Μόλις άρχισα να σηκώνω κεφάλι από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, ετοιμάζω ένα πραγματικά μεγάλο ταξίδι που είμαι σιγουρη ότι θα με ξανακάνει να θέλω να γράφω και να γράφω και να γράφω ..... Σε ευχαριστώ Moonlight!

Moonlight said...

έτσι μπράβο!!!
ανυπομονώ!